Pantone Nedir ve Ne İşe Yarar?

Yaptıracağınız özel tasarım ürünlerim renk farklılıkları olmaması için Pantone kataloglarına bakabilirsiniz. Bu sayede ürün tasarımı ve ortaya çıkan ürün arasında fark olmayacaktır. Ancak eğer Pantone nedir, neden kullanılır gibi soruların yanıtını bilmiyorsanız, tasarımlarınızda bulunan birtakım renk farklılıkların sebebini bulamayabilirsiniz.

Pantone Nedir?

Pantone, temel renk standartları şeklinde de açıklanabilir. Daha açık bir ifadeyle Pantone, aslında bir renk kataloğudur. Standart bir renk kodunun üretimini üstlenen marka, renk uyumu yakalamak isteyen matbaacılar ve tasarımcılar tarafından da kabul görmüştür.

 

Pantone renk kataloğu, binlerce farklı rengi barındırır ve renkleri baskı makinesinden çıkarabilmek için her bir renk için özel baskı formülleriyle birlikte verir. İsteğinize göre şekillenen bu renkler parlak, mat, neon, metalik gibi farklı türevleri de katalogda bulunur. Tam da bu nedenle Pantone renk kataloğu, renklerin parmak izi olarak tanımlanmaktadır.

Pantone Renk Kataloğu Ne İçin Kullanılır?

Tasarım ve baskı endüstrisi içinde değilseniz, pantone nedir ve ne için kullanılır sorularını bilmiyor olmanız normaldir. Ancak tasarım ve baskı endüstrisi için oldukça büyük bir öneme sahip olan Pantone renk kataloğu sayesinde su yeşili, refleks mavi, parlayan sarı,mat mavi gibi ilham verici renklerle ulaşabilir, onları birçok tasarımda kullanabilir ve etiket baskı yapabilirsiniz.

Pantone Ne işe Yarar?

Pantone genelde kurumsal etiket çalışmaları için tercih edilir. Kurumsal etiket kabaca bir işletmenin görünen yüzüne verilen isimdir. Yani işletme kendini kurumsal etiketi ile ifade eder.

Kurumsal etiket opak, şeffaf, pvc, baskılı veya baskısız etiket olabilir.

Size ve işletmenize özel yapılan bu kreatif matbaa ürünlerini dijital ekranda görüntülediğinizde, baskı sonrası farklı bir renk ile karşılaşabilirsiniz. Fakat tasarımınızın renklerini Pantone renk kataloğundan seçtiğiniz zaman bir sürpriz ile karşılaşma olasılığınız çok daha düşük olacaktır. Çünkü Pantone kataloğu sayesinde rengin basılmış halini görebilmeniz mümkündür.

Pantone kataloglarında her rengin alt kısmında kendine ait bir kod vardır. Bu kod parçası “PANTONE 12-2512 U” şeklinde ifadelerdir. Sonda bulunan U ve C harfleri, rengin mat veya parlak olduğunu ifade etmektedir. Bu göstergeler sayesinde farklı platformlarda aynı rengi yakalayabilirsiniz.

2020 Yılının Pantone Rengi

Her yıl bir renk Pantone bir renk seçer ve bu renk yılın rengi olur. Pantone bu yılki seçimini güven, huzur ve sadeliğin temsilcisi “Klasik Mavi”den yana kullandı ve bu rengi 2020’nin rengi olarak belirledi.